Staszczyk Piotr

 staszczyk piotr1

Piotr Staszczyk – ur. w 1967r. w Zakopanem, studiował na wydziale Malarstwa w Instytucie
Wychowania Plastycznego WSP w Częstochowie. Dyplom z wyróżnieniem obronił w 1997r.

W pracowni malarstwa prof. Mariana Jarzemskiego.
Stypendium artystyczne Prezydenta Miasta Częstochowa otrzymał w 1996 i 2000r.

Należy do Stowarzyszenia
„Sztuka bez granic” w Krakowie oraz do Regionalnego Towarzystwa Sztuki „Zachęta” w Częstochowie.

Zajmuje się malarstwem sztalugowym. Tematem malarstwa jest człowiek i otaczający go świat.
Od 1991r. uczestniczył w ponad 100 wystawach w kraju i za granicą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dorobek artystyczny

Podwójne Stypendium artystyczne Prezydenta Miasta Częstochowy, 1996r i 2000r.

Aktualnie należę do Międzynarodowego Stowarzyszenia Artystów Sztuka bez Granic z siedzibą w Krakowie i Regionalnego Towarzystwa Sztuki Zachęta w Częstochowie.

Wystawy:

1991 – Wystawa indywidualna, Galeria „Roma”, Zabrze

1992 – „Martwa natura” – Wystawa indywidualna, galeria „Jazz Muffies”, Częstochowa

1993 – Wystawa indywidualna „Akt”, Galeria przy Mirowskiej 4, Częstochowa

1994 – „Sacrum”, BWA, Częstochowa

         - „Sacrum”, Muzeum Archidiecezjalne, Pelplin

„Sacrum”, Palais des Kongres de Lourdes, Francja

„Nie Awangwardia“, BWA, Częstochowa

„Nie Awangwardia“, Piwnica pod Aniołem,  Toruń

„Nie Awangwardia”, Miejski Ośrodek Kultury, Zawiercie

Poplenerowa Wystawa Malarstwa, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry

Poplenerowa Wystawa Malarstwa, Galeria „CDN…Art”, Częstochowa

Wystawa Studentów, teatr im. A. Mickiewicza, Częstochowa

Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry

„Grupa68”, Galeria „Rynek”, Bytom

1996 – „Grupa 68”, „CDN…Art”, Częstochowa

„Maska”, Teatr im. A. Mickiewicza, Częstochowa

Wystawa indywidualna, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry

„Italia 96”, Galeria „Bon Art”, Częstochowa

1997 – Wystawa Indywidualna, Galeria „CDN…Art”, Częstochowa

„Dyplom 97”, Galeria „Bon Art.”, Częstochowa

III Triennale Plastyki „ Sacrum”, BWA, Częstochowa

”Grupa 68”, Ośrodek Promocji Kultury „Gaude  Mater”, Częstochowa

„Grupa 68”, Galeria Sztuki ”Od Nowa”, Bytom

1998 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa

„Sacrum”, Miejska Galeria Sztuki, Wałbrzych

Wystawa Indywidualna, Galeria „Mała”, BWA, Rzeszów

III Jesienny Salon Plastyki, BWA, Ostrowiec Świętokrzyski

1999 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Kielce

Wystawa Indywidualna, Galeria Sztuki „Zielona”, Busko Zdrój

Wystawa Indywidualna, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry

Wystawa Indywidualna, Ośrodek Promocji Kultury „Gaude  Mater”, Częstochowa

2000 – Wystawa Indywidualna,  Miejska Galeria  Sztuki, Częstochowa

Wystawa Zbiorowa „Malarze Częstochowy XX w”, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa

2001 – Wystawa Indywidualna, Galeria „Od Nowa”, Bytom

Wystawa Indywidualna, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry

Wystawa Zbiorowa, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa

2002 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa

2003 –Wystawa Indywidualna, Galeria „Nowa”, Poznań

Wystawa Zbiorowa –III Triennale „Martwa Natura”, BWA Sieradz

2004 – Wystawa Indywidualna, Muzeum w Szamotułach

            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA- Galeria Zamojska,  Zamość

            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Kielce

            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, Samorządowe Centrum Kultury                Mielec

Wystawa Indywidualna, BWA, Sieradz

Wystawa Zbiorowa, Galeria „Szyb Wilsona” Katowice

2005 – Wystawa Zbiorowa, Innsbruck Austria

            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Gorzów Wlkp.

            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej   Górze

            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Kalisz

            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Piotrków Tryb.

            Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, Galeria Sztuki Współczesnej      Włocławek

Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki Kalisz

2006-  Wystawa  Indywidualna ,Piwnica Margo Częstochowa

2007-  Wystawa Zbiorowa Kolaż Urodzinowy Zachęta Częstochowa

2008-  Wystawa Indywidualna Powiatowy Ośrodek Kultury w Pajęcznie –Zespół Pałacowy                                        

            Męcińskich w Działoszynie                                                                 

2009- Wystawa Indywidualna  Zachęta Częstochowa

          Wystawa Indywidualna Galeria Gazety Wyborczej „Przejściówka’’ Częstochowa

          Wystawa Poplenerowa Powiatowy Ośrodek Kultury w Pajęcznie- Zespół Pałacowy

           Męcińskich w Działoszynie

          Wystawa Zbiorowa „Refleksja” Muzeum Historyczne Dniepropietrowsk Ukraina

2010 -Wystawa Zbiorowa „Plakatu teatralnego „ Zachęta Częstochowa

2011-Wystawa Indywidualna „20 lat –malarstwo’’ Zachęta Częstochowa

2012-Wystawa Indywidualna  Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry

          Wystawa Zbiorowa –VI Triennale „Martwa Natura” BWA Sieradz

2013- Wystawa Indywidualna ,,Malarstwo” Muzeum Regionalne Radomsko

          Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura” Muzeum Regionalne Bełchatów,

          Galeria Sztuki Legnica, Samorządowe Centrum Kultury Mielec, BWA Olkusz,

          Miejska Galeria Sztuki Zakopane,

2014- Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura” Galeria Sztuki Kalisz,

          BWA Sandomierz,

2015-Wystawa Indywidualna „Malarstwo” Galeria Uniwersytetu Łódzkiego

         Wystawa Zbiorowa –VII Triennale „Martwa Natura” BWA Sieradz

2016-Wystawa Zbiorowa Galeria Browar Mieszczański Wrocław  

         Wystawa Zbiorowa –VII Triennale „Martwa Natura” BWA Włocławek

         Wystawa Zbiorowa –VII Triennale „Martwa Natura” BWA Kielce

       

 Bibliografia

Art.& Business- Marzec 1998r. „M-jak malarstwo” ,autor -Piotr Rogacz

Aleje 3  Luty 1999r. „Normalny Świat” ,autor -Piotr Głowacki

Aleje 3  Grudzień 2007,autor Marian Rawinis

Who is Who w Polsce 2006

Aleje 3  Czerwiec 2009, autor Marian Panek

Katalog wystawowy 2000r.

Katalog wystawowy 2002r.

 
Copyright www.webdesigner-profi.de